Výhody krátkodobých pronájmů

Máte volný byt a zvažujete jaký typ pronájmu se vám vyplatí nejvíce? Zda klasický dlouhodobý pronájem jednomu nájemci, anebo vás láká zkusit krátkodobé pronájmy přes Airbnb či Booking?

Krátkodobé pronájmy zejména přes servery Airbnb či Booking se v České republice rozmohly před několika lety, a to zejména v Praze. Mnoho drobných investorů koupilo jeden nebo více bytů a s vidinou snadného výdělku začali provozovat krátkodobé ubytovací služby. Některým se dařilo více, jiným méně, někteří majitelé bytů svou činnost zprofesionalizovali a věnují se jí naplno, jiní předali své byty do správy realitním společnostem, které se zabývají touto činností. 

Celá správa je totiž záležitost časově velmi náročná. Na začátku se sice jedná pouze o jednorázovou přípravu, tj. vytvoření účtu, profesionální nafocení bytu, seznámení se s účtem Airbnb a nastavení, které bývá velmi důležité. Nicméně poté přichází na řadu ta dlouhodobá a pravidelná údržba, tzn. účet musí někdo spravovat a to tak, že odpovídá potencionálním zájemcům o ubytování, řeší termíny, podává hlášení na cizineckou policii, domlouvá příjezdy a vůbec celkově komunikuje s hosty. Jazyková vybavenost je základním předpokladem pro úspěšnou správu, jelikož cizinci tvoří značnou část všech ubytovaných. Dále je nutné byt před jeho předáním připravit, předat zájemcům, po dobu pobytu hostů být v pohotovosti pro případ problémů typu zabouchnuté dveře apod. A po odjezdu je nutné byt opětovně kompletně uklidit, což v případě navazujících termínů bývá náročné. Tato především časová náročnost dovedla mnoho majitelů bytů k rozhodnutí předat správu krátkodobých pronájmů specializované firmě anebo opětovně přistoupit k dlouhodobým pronájmům. 

Někteří majitelé bytů se také mylně domnívají, že pro krátkodobý pronájem je vhodný právě ten jejich byt, což samozřejmě vůbec nemusí být pravda. Vhodné nemovitosti pro krátkodobé pronájmy jsou umístěny v centrech měst, to platí pro Prahu a dvojnásob pro menší města, možná s výjimkou Českého Krumlova. Zkoušet krátkodobé pronájmy u bytu, který není v centru města, nedaleko sjezdovky nebo vedle univerzitního kampusu, je jednoduše řečeno ekonomicky nevýhodné a zde by majitel měl rozhodně dát přednost dlouhodobému pronájmu. Také platí, že čím je lokalita nebo nemovitost jako taková atraktivnější, tím více si může hostitel za ubytování účtovat. Jedná se o klasický střet nabídky s poptávkou, stejně jako když vybíráte vhodný hotel na vaši dovolenou. 

Správu krátkodobých pronájmů v Plzni a na Šumavě poskytuje společnost BYTY Západ, s.r.o., která zajišťuje služby hned ve třech oblastech, tj. realitní služby, správa nemovitostí a pak také úklid. „Poslední dobou se na nás poměrně intenzivně obracejí majitelé bytů, kteří chtějí dlouhodobou správu pronájmů. Když ze zkušenosti zjistíme, že je byt vhodný pro krátkodobý pronájem a zároveň splňuje platnou legislativu, většinou se s klientem domluvíme, finančně se to vyplatí jemu i nám“ uvádí Mgr. Michal Vrchota, jednatel společnosti a dále dodává: „Správu krátkodobých pronájmů poskytujeme v Plzni a ve vybraných lokalitách Šumavy, kde se jedná především o horské apartmány či chalupy, které jsou zejména v zimní a letní sezóně hojně poptávané“.  

Krátkodobé pronájmy jsou určitě finančně výhodnější nežli standardní pronájem, a to až několikanásobně. Majitel bytu však musí vlastnit vhodnou nemovitost ve vhodné lokalitě, což je naprosto klíčové kritérium pro krátkodobý pronájem. A dále, pakliže chce svou nemovitostí opravdu vydělávat, musí počítat se značnou časovou náročností a určitými náklady. Mnozí majitelé investičních bytů jsou z počátku natěšení, s postupem času a přibývajícími hosty však přibývají i starosti a majitel zjišťuje, že kdyby pronajal byt klasicky, udělal by lépe. Realitní společnosti si inkasují v řádech 20-30 % z každého krátkodobého pronájmu. Avšak i přes takto vysokou odměnu se majiteli investičního bytu vyplatí předat jeho správu profesionálovi a v klidu a pohodě čekat na vydělané peníze z ubytování.